andreara -
Forside Add meg Om meg Kontakt

Slik forbereder jeg meg til eksamen: 8-days-plan

N, i slutten av mitt 4 semester som student p UiO har jeg funnet en eksamensforberedelse som fungerer for meg. Det finnes s mange forskjellige mter forberede seg p, s det eneste som gjelder er finne frem til en som fungerer for deg. Dette er en teknikk jeg bruker fr skriftlige skoleeksamener, men den kan nok ogs brukes fr muntlige eksamener. Jeg kaler det for 8-days-plan, og fikk hre om den bde av forelesere og andre studenter. 

Emnene jeg har tatt p UiO forelpig har nesten alle hatt mye lesestoff, melom 5000 og 10 000 sider i semesteret, s det sier seg selv at man m jobbe gjennom hele semesteret for f med seg mest mulig. Men selv om man leser alt, kan det vre vanskelig huske alt man leste i januar nr man kommer til mai. Det er nettop dette 8-days-plan hjelper deg med. 

8-days-plan tar for seg de tte siste dagene fr eksamenen og hvordan du skal bruke de. 

tte dager fr eksamen deler du inn pensum i fire omtrent like store deler. S bruker du fire dager p jobbe deg gjennom dette, alts 1/4 hver dag. Bla gjennom bkene, les overskrifter og evt. avsnitt du er usikker p, se p bilder og prv se sammenhenger i det du leser. 

Fire dager fr eksamen deler du inn pensum i to like store deler. S bruker du to dager p lese gjennom alt, alts 1/2 hver dag. Dette er jo det samme pensumet som du allerede har lest gjennom hele semesteret, og det du repeterte de siste fire dagene, s dette blir nok en runde med repetisjon. 

To dager fr eksamen tar du for deg alt pensum. Bla gjennom alt og f best mulig overblikk over hva som har ftt strst plass, hva som kan henge sammen og hva som kan underbygge/motsi hverandre. 

N har vi kommet til siste dagen fr eksamen, og i dag skal du slappe av! Ta det med ro, g deg en tur, lag og spis god mat eller andre ting som fr deg til slappe av. Ikke bruk dagen p lese til eksamen i morgen!

Det beste jeg liker med 8-days-plan er at man fr repetert pensum p en veldig strukturert og oversiktlig mte. Men ikke bare det, nr du leser stadig mer og mer pensum p en gang fr du hver gang en ny flelse av hva som er vektlagt, og det er lettere se de store linjene. Tidligere i semesteret har du forhpentligvis lest alt nyere, slik at du kan endel av de sm detaljene ogs. Denne mten forberede seg p fungerer i det minste bra for meg, og s hper jeg den fungerer for noen av dere ogs! 

  • Snickerskake uten sukker

    Det siste ret har jeg hatt store problemer med huden og magen, og siden legene ikke kunne finne noe som var galt ble jeg veldig fortvilet. Jeg har prvd mye, men lite har fungert. S tipset noen meg om at det kunne hjelpe kutte ut mye av karbohydratene jeg fikk i meg. Og du kan tro jeg ble glad da dette fungerer! Jeg gr ikke p noen lavkarbodiett eller noe ligende, jeg har rett og slett kuttet ut de strste karbohydratkildene i min hverdag. Brd, pasta, ris, potet og sukker er det jeg prver minske inntaket av. Det har ikke vrt s vanskelig endre vaner med tanke p de vanlige mltidene, men baking der imot har ikke vrt s lett. Forelpig har jeg bommet flere hanger enn jeg har lykkes, men denne snickerskaken falt virkelig i smak! 

    Det du trenger er: 

    6 egg - 400g salte peantter - 2 ts bakepulver - 6 ts vaniljesukker - 50 g mandelmel - 200 g kokesjokolade 70% - 100 g smr 

    Slik lager du kakebunnen: 

    Kjr peanttene i en stavmikser til de er smkornet. Nr peanttene er blitt smuler blander du inn bakepulveret og mandelmelet. Jeg har kjpt ferdig mandelmel, men du kan helt fint lage det selv p samme mte som med peanttene. 





    Pisk 6 eggehviter stive med sukkrin og 3 ts vaniljesukker, pass p at det blir ordentlig stivt - du skal kunne holde bollen p hodet uten at det faller ut. Det er en fordel om eggene er romtemperert, men det kan g uten ogs. Ikke kast eggeplommene, de trenger vi nr vi skal lage sjokoladeglasuren. 



    Hell peanttblandingen i eggehvitene og bland det sammen med en slikkepott. Pass p at alt er blandet godt sammen, men ikke bland lengre enn ndvendig. Hell den ferdige deigen i en smurt form, jeg liker bruke en rund form, men det gr fint bruke en liten langpanne ogs. 



    Stek kaken i midten av ovnen p 180 grader i 20-25 minutter. Avkjl kaken i formen, det er det letteste. 

    Slik lager du sjokoladeglasuren: 

    Pisk 6 eggeplommer og 3 ts vaniljesukker til en tykk eggedosis. Dette kan vre litt vanskeligere enn nr man har i masse sukker, men pisk s godt det gr. 

    Smelt smret i en kjele og ha sjokoladen i biter i slik at alt smelter sammen. La sjokoladen og smret bli lunkent fr du gr videre. 

    Bland eggedosisen med sjokoladeblandingen. Avkjl alt til det er tykt og smrbart, hvor lang tid dette tar varierer ut i fra hvor varmt sjokoladen og smret var da du blandet det. 



    S er det bare smre glasuren utover kaken. Jeg liker ha den i formen s lenge som mulig, s jeg smrer glasuren p kaken mens den er i formen. Dryss gjerne noen peantter over til slutt, og s er den klar! La kaken st litt i kjleskapet fr du serverer. 



  • I mitt lille drivhus

    I fjor kjpte jeg et ganske lite drivhus i plast som str ute p balkongen. Jeg hadde lyst til prve plante mine egne grnnsaker, ikke for bli selvforsynt eller noe snn, men fordi det er en hyggelig syssel drive p med. Jeg husker mormor hadde en grnnsakshage hos seg da jeg var liten, og jeg husker hvor fantastisk jeg syns det var at hun klarte gro tomater, gulrtter, gresslk og mer selv, i hennes egen hage. Jeg tror det er noe av det som gjr at jeg syns det er s hyggelig drive p med, samtidig som det er en veldig rolig syssel og gy se nr det vokser og gror. Selv om de ferdige grnnsakene ikke alltid er de beste. 

    I r er drivhuset satt opp igjen, og de frste frene la jeg i jorden allerede i starten av april. Etter ha prvd litt forskjellig i fjor, har jeg plantet noe av det samme i r, samt at jeg har noen nye tilskudd. I drivhuset i r har jeg store og sm tomater, erter, paprika, chili, salat, agurk, potet og brokkoli. 




















    Jeg er glad i ha planter rundt meg, bde inne i leiligheten og ute p balkongen, men det kjpe inn blomster og plante de ute er bde dyrt og ikke s spennende som plante grnnsaker. Jeg syns det er like spennende hver dag se om plantene mine har vokst, og jeg blir like barnslig glad nr det har kommet nye spirer, blomster eller grnnsaker. 

  • Ukens ml

    En ny mandag har kommet, og med den startet en ny uke og for meg flger da naturlig tre nye ml. 

    Uken vil bli preget av at jeg har en eksamen p fredag og en neste uke, s jeg m gjre endel forberedelser og ta den siste innspurten p det. I tillegg har jeg funnet ut at jeg vil prve blogge litt igjen. Jeg sluttet blogge da jeg flyttet fordi det var s mye som skjedde da, men n har jeg lyst til prve igjen. I tillegg kommer mlet jeg kanskje oftest har p planen min, drikke to liter vann hver dag. Jeg klarer det stort sett, men i det siste har jeg ikke vrt s flink, s det er det siste mlet denne uken. nsker alle en fin uke, og ikke minst en god 17. mai! 

     

  • Summer Vibes

    Den siste tiden har vret vrt helt utrolig, og jeg fler at sommeren virkelig har kommet til Oslo. Med det fine vret kom ogs grnne blader p alt av trr og busker og det er jo s deilig. Nr man bor i Oslo, eller i Norge generelt, kan man ikke forvente all verden av sommeren, s man m nyte de dagene man fr med godt vr. Jeg har flyttet eksamensinnspurten og treningsktene ut p balkongen for nyte de gode, varme, lyse dagene. 

    Og med sommeren kommer ogs sommermaten. Og jeg m si at det er en glede kunne grille maten i stedet for lage den inne. Vi griller alt av kjtt og grnnsaker, gjerne alt samtidig for gjre det lett. Det er lettvint bde lage maten p grillen, og ikke minst at man slipper s mye oppvask av utallige kjeler og stekepanner. Jeg m innrmme at vi har grillet litt i hele vinter ogs, men det er jo ikke s behagelig st ute grille i sndrev. N griller vi nesten hver dag, og det fles virkelig som en frihet!



    Jeg hper vi fr mange fine dager i sommer med sol, bading og alt som hrer med sommeren. Fr den tid har jeg to eksamener igjen, s jeg fr holde tungen rett i munnen til de er oversttt. 

  • Andrea Ramstad Aatlo

    Jeg er en jente p 20 r fra Oslo. P min blogg finner du sm ting fra min hverdag, mat, reiser, motivasjon og litt av hver annet. Hper du liker den! Kontakt meg gjerne: andrea.aatlo@hotmail.com Flg meg gjerne p instagram: @andreaaatlo Flg meg p Twitter: @AndreaAatlo

    blogg.no - Norges strste bloggsamfunn
    alleoppskrifter.no

    Kategorier


    Arkiv


    Siste innlegg


    bilde



    hits